Около 100 малчугани, маскирани като черен щъркел, битински синчец, блатно кокиче, див божур, мравка, паун и какво ли още не, тръгнаха на дефиле по централните улици на Бургас. Те се включиха в Карнавала на биоразнообразието, посветен на Деня на Натура 2000 и Международния ден на биоразнообразието.

"Тази година променяме формата на Карнавала на биоразнообразието, който организираме заедно вече за 9-та година. Искаме да дадем възможност на децата и техните ръководители да дефилират от Общината до Морската градина, за да могат колкото се може повече хора да видят красотата и идейността на костюмите им и да се запознаят с редките видове растения и животни, които те представят", каза Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие.

Под звуците на тромпет и барабан децата и техните преподаватели и родители тръгнаха по ул. "Богориди", а шествието завърши на Охлюва, където участниците дефилираха и се представиха. Там бяха връчени и наградите на журито за най-ефектен костюм на диво растение и животно, срещащо се в България, за атрактивно представяне на местообитание или екосистема - река, езеро, гора и др.