За няколко години короядите са увредили голямо количество иглолистна дървесина в Бургаски регион и пограничните райони на  Р. Турция

От години горските експерти от Бургаска област се борят срещу дървесните вредители – короядите. Битката към днешна дата не е изцяло спечелена и специалистите продължават да впрягат всичките си усилия, за да унищожат напълно този вид насекоми.

За няколко години короядите са увредили голямо количество иглолистна дървесина в Бургаски регион и пограничните райони на  Р. Турция.

Двете съседски страни спечелиха проект с европейско финансиране, чрез който изградиха мониторингова мрежа от капани за улов на корояди.

Част от тези капани бяха положени в лесопарк Изворище край Бургас. На тридневен семинар  в Созопол бургаски и турски специалисти имаха възможност да обменят опит и познания към единствената главна цел – здравата гора. Така се казва и трансграничният проект „Здраве за гората”.

Тридневният семинар започна на 28 септември и приключи на 30 септември. Във вчерашния ден преди обед експертите посетиха обектите Созопол-Изворище-Банево-Средец. Там бургаските горски нагледно показаха на турските си колеги с какви капани работят и дали те са ефективни. Следва посещение и обектите „Ново Паничарево-Ясна поляна-Созопол”.

В горите извън нашата граница също използват такива приспособления за ловене на корояди с малка разлика. „В Турция капаните са със суха уловка, а тук с водна уловка. Видяхме, че са ефектни и ще опитаме същите и при нас, за да се види какъв ще е резултатът. Ще обменим капаните догодина”, каза пред Грамофона нюз Исмаил Каракая, зам.-директор на дирекция по управление на горите в Лозенград.

Той допълни, че при тях положението със заразените дървета сега е в пъти по-добро, отколкото преди години.

„По-минали години имахме повече нашествие от корояди, но от една година при нас тези насекоми намаляха много”, уточни още Каракая.

Лекторите на проекта са инж. Мария Кирилова –директор на Лесозащитна станция-Варна и инж. Николай Стоянов-лицензиран лесовъд. На семинара присъстваха директорът на РДГ-Бургас инж. Мариян Костадинов, инж. Недко Недев-ръководител на проекта, главните експерти в Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ Деян Стойнев и д-р Петя Матева, горски специалисти от държавните стопанствата от Сунгурларе, Айтос, Ново Паничарево, Кости. От турска страна присъстваха директори на три горски стопанства.

И двете страни бяха повече от категорични, че подобни проекти са изключително полезни и нужни и те ще продължат да кандидатстват за тях в името на това да опазят гората от нейните вредители. По време на посещението си у нас гостите успяха да посетят красивата местност „Божура”, където обядваха и разгледаха туристическата забележителност „Акве Калиде”.

Каква роля изиграха капаните, очаквайте интервю с ръководителя на проекта „Здраве за гората” инж. Недко Недев!