БСП-Бургас започва подписка срещу идеята на бизнесмена Христо Ковчаки да гори твърди битови отпадъци в местната Топлофикация. За инвестиционното намерение се разбра още преди месеци, когато стана ясно, че Регионалната екоинспекция не е дала необходимото разрешение, а е препратила документацията към Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция.

„Няма да позволим това да се случи. Въздухът в Бургас и без това е в лошо състояние, а си представете какво ще се случи, ако в к/с „Славейков“ започне изгарянето на подобни боклуци“, обяви народният представител и кандидат за кмет Николай Тишев. Подписи ще се събират на двете информационни шатри на БСП в града. Паралелно с подписката от младежката структура на партията започват и онлайн петиция, с която също ще настояват ресорните институции да не позволяват изгарянето на отпадъците.

„Всички подписи, които ще бъдат събрани ще бъдат предадени на министър Нено Димов“, обясни Тишев. Срещу идеята в Топлофикация – Бургас да се изгарят боклуци вече са се обявили жителите на кварталите Лозово и Долно Езерово. Хората там ще са едни от най-потърпевшите, ако това се случи, коментира още Николай Тишев.

Председателят на младежкото обединение на БСП – Бургас Васил Иванов също коментира проблема. „Няма да позволим това да се случи. Отпадъците не трябва да се изгарят, а да се рециклират“, категоричен е Иванов.

Основният износител на боклуци, които след това се изгарят в България е Италия. Властите там плащат по 140 евро на тон изгорен боклук. Отделно българската страна пък е задължена да изкупува произведената от изгарянето енергия на по-високи цени. Така, според Тишев и Иванов се получава затворен кръг, който обаче е в интерес на тесен кръг от хора.

По-рано днес от БСП откриха втория си информационен център, който е разположен в к/с „Меден рудник“.