В края на август идва времето да се стяга зимнината, да се приготвят туршии, а скоро ще се наложи да се затисне и киселото зеле.

За да се подготвите по-добре и да научите повече за качествата и способностите на черноморската сол, добивана от Атанасовско езеро, от фондация Биоразнообразие ви канят на едно специално събитие, наречено „Базар на солта“ в пространството „симБиотично“.

Дияна Костовска от БФБ - ръководител LIFE проект „Лагуната на живота“ ще запознае гостите с предимствата на българската сол и ще демонстрира всички видове сол, които се вадят от езерото. Ще има дегустация на карамел и шоколад със сол, както и зеленчуци, с които може да се опита легендарната Fleur de Sel.

Освен това ще има дискусия за истинската цена на храната и за разхищението й - защо се случва и как да го избегнем. Поканени са колегите от проект „Твоята храна“, които ще представят повече информация по темата, включително анимации, видео-съвети, игри и тестове и ще раздадат тематични награди.

Подготвили са и интересен кулинарни изкушения, за да демонстрират как да се използват пълноценно различни продукти (например трохи от сух хляб за миди гретен; листа от моркови за кюфтенца с тиквички и т.н.).

Събитието ще се състои на 27 август (вторник) от 18.30 часа. Вход свободен!

„симБиотично“ е разположено в района на Бургаските солници, на 200 м от басейните с луга и кал, в посока града. До тук се стига лесно с велосипед или пеша от Морската градина. Има и електробусчета, които тръгват от бариерата на паркинга на Капани (в началото на велоалеята за солниците), които се движат на 20 минути до 20.00 ч. Цената на билета е 1,50 лв. в посока. Първата спирка е на „симБиотично“ и White House Horizont Beach.

Може да дойдете и с автомобил (поемате посока Сарафово и се отклонявате вдясно към Солниците), който да паркирате на безплатния паркинг преди бариерата и по крайбрежната алея в посока Бургас да повървите 500 м до мястото. Вижте как да стигнете до паркинга https://goo.gl/maps/h4FfUmcP1XuKxf717