Резерват "Атанасовско езеро" днес отбелязва своя рожден ден. Тази година Българска фондация Биоразнообразие, съвместно със стопанина на резервата Регионалната инспекция по околна среда и води - Бургас, организира специално велосъбитие "На колела покрай брега".

Поканени са граждани, които имат интерес и искат да покарат велосипед около Атанасовско езеро, да се включат във велопътешествието от Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна, през Парк Езеро до Пътеката на солта покрай морето. На кафето до басейните с луга ще има почерпка по случай 36-я рожден ден на резервата.

Резерват "Атанасовско езеро" е обявен на 12 август 1980 г., за да опазва редките видове птици, които обитават езерото. Неслучайно това е най-богатото на птици място в страната със своите 333 вида, които обитават рядкото местообитание - крайбрежна лагуна. Вече повече от 15 години рожденият ден на резервата се отбелязва с различни събития, за да привлича хората, живеещи около езерото и за да ги запознава с това специално място.

Заповядайте на 12 август (петък) в 18:30 часа на Пътеката на саблеклюна до Укритието за наблюдение на птици. Оттам в 19:00 ще стартира велопоходът през Парк Езеро към бариерата пред ресторант "Фиеста", за да се включат и позакъснелите, които идват за карането по Пътеката на солта и особено за почерпката и къпането в морето и лугата.

Рожденият ден на резерват Атанасовско езеро се организира от Българска фондация Биоразнообразие - Проект "Солта на живота", LIFE+ и РИОСВ Бургас.

Програма на събитието "На колела покрай брега":

18:30 часа - сборен пункт на Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна (възможност за наблюдение на птици) - изхода на Бургас в посока Слънчев бряг до бензиностанцията на Лукойл

19:00 часа - старт на вело похода през Парк Езеро

19:15 часа - спирка на Яйцето (близо до тенис кортовете и кафе "West")

19:30 часа - сборен пункт на "Фиеста" (за тези, които ще се включат в тази част на събитието)

20:00 часа - почерпка на кафето на лугата, къпане в морето, топене в лугата