Листата на дърветата в малкотърновския и звездецкия район са кафяви още през август месец. Това води до ранно изсъхване на шумата, съобщи във фейсбук страницата си известният експерт по горите инж. Дико Патронов

„За трета година това явление обхваща целия район от митницата край Малко Търново до района на Босна. По протежение на международния път и край него в дълбочина горската растителност е нападната от един нов вредител-Corythucha arcuata. Това е американско насекомо, което е описано за Европа през 2003 г.

То се е разпространило в южните части, включително цяла Турция. Доказано е, че навлиза по главните пътища, вероятно с транспорта - така е описано и в България за първи път през 2013 година около магистрала Марица”, обяснява инж. Патронов.

Той прогнозира, че новият вредител се очертава да е много агресивен и вероятно  скоро време ще обхване цяла Странджа. Според Патронов се среща по всички широколистни дървесни видове и унищожавайки хлорофила, прави листата кафяви. „С това отражението върху растителността ще бъде в намаляване на продуктивността и здравословното състояние на гората.

По съобщения на някои автори ще се отрази негативно и на пчеларството. Пораженията върху гората около международния път за Турция трябва да ни стресне и да се извършат необходимите обследвания и мерки за защита”, допълва още горският експерт.

Снимки: Дико Патронов