Две са фирмите в България, които имат необходимото оборудване, за да източат мазута от потъналия преди близо век кораб „Мопанг“.

Плавателният съд е на 30 метра дълбочина в Созополския залив и се смята, че заради бурното вълнение в последните дни се е получил теч на мазут. Разливът е ограничен с бонови заграждения. Ще бъде направен и втори обръч, за да не допусне увеличаване на замърсяването. Опасност за хората няма, категорични са министрите на транспорта Ивайло Московски и на околната среда Нено Димов. Двамата пристигнаха в Бургас, за да се включат в работата на щаба, сформиран заради замърсяването.

Още днес започват преговори с двете фирми, обясни министър Московски. Операцията по източването на мазута няма да е лесна. Тепърва ще трябва да се правят огледи от водолази, за да се избере най-подходящият и щадящ природата начин. Все още не е ясно и колко ще струва самата операция. Вместимостта на танковете на „Мопанг“ са за 600 тона мазут.

Според експертите обаче, там най-вероятно са останали около 100 – 120 тона, обясни министър Московски. Още в петък са взети проби от замърсяването, които са изпратени в лаборатория в Плевен. Днес са взети нови проби, които също ще се анализират, обясни министър Димов. Корабът е потънал през 1921 год. след като е ударен от мина.

Въпреки че е под вода вече 97 години, „Мопанг“ не е проверяван от властите. Първоначално се е смятало, че това е параход, който се е движил на въглища. Според кмета на Созопол Панайот Рейзи още преди 20 години е имало минимални течове от плавателния съд, на които никой не обръщал внимание.

Според Морска администрация обаче, до момента сигнали за подобни разливи не е имало и реално властите не са подозирали, че на дъното на морето има тонове мазут, които могат да причинят екологична катастрофа.