Британският министър-председател Тереза Мей на 7 юни подаде оставка като лидер на Консервативната партия и постави началото на състезание, което ще доведе на власт нов премиер. Засега 11 кандидати се борят да я заместят. Победителят ще стане партиен лидер и министър-председател.

"Ройтерс" обобщава как се очаква да протече процесът, който се наблюдава от вътрешнопартийна група, известна като Комитет 1922.

Кандидатите, които се включват в надпреварата за ръководния пост, трябва да бъдат подкрепени от осем законодатели консерватори. Броят им е по-голям, отколкото при предишни състезания, защото комитетът направи промени в правилата, за да отстрани по-слабите кандидати. Покана за заявяване на кандидатури бе отправена на 7 юни. Кандидатури ще се приемат от 9 до 16 ч. днес, след което ще бъдат обявени имената на кандидатите.

От 13 юни консервативните законодатели ще проведат няколко кръга гласувания, за да намалят броя на кандидатите. Всеки път те гласуват тайно за предпочитания си кандидат.

Всеки кандидат с 16 гласа или по-малко в първия кръг, който трябва да е на 13 юни между 9 и 11 ч., отпада. Ако всички кандидати имат повече от 16 гласа, отпада този с най-малко гласове. Във втория кръг на гласуване отпада всеки кандидат с 32 гласа или по-малко. Ако всички кандидати имат повече от 32 гласа, отпада този с най-малко гласове. По-нататъшните гласувания са насрочени за 18, 19 и 20 юни и ще продължат докато останат двама кандидати.

То завършва в седмицата, която започва на 22 юли. За окончателните двама кандидати гласуват всички членове на Консервативната партия, като победителят се обявява за нов лидер. При предишни състезания за лидерския пост това гласуване се извършваше по пощата. Партията каза, че иска да завърши този етап в седмицата, която започва на 22 юли.

Партията има около 160 хил. членове. Тя обяви, че срещите с кандидатите ще се състоят на 22 юни. Хора, които не членуват в партията, също ще имат възможност да се срещнат с кандидатите и да им задават въпроси.

В изявлението, с което подаде оставка, Мей каза, че ще изпълнява функциите на премиер до завършване на изборния процес за следващ председател.

Който и да победи, ще наследи един намиращ се в безизходица парламент и поляризирана нация, както и ограничено време за постигане на сделка за излизането на Великобритания от ЕС, което трябва да се случи на 31 октомври, отбелязва "Ройтерс".

Бившият външен министър Борис Джонсън, неговият наследник Джереми Хънт, бившият министър за Брекзит Доминик Рааб и министърът на околната среда Майкъл Гоув са сред фаворитите в надпреварата.

Източник: Дневник.бг