Днес в Истанбул предстои важен вот за контрола на над 16-милионния мегаполис, най-важния в страната. Над 10,5 милиона избиратели са призовани отново да се явят пред избирателните урни, за да определят кой да бъде бъдещият кмет на града.

Водещите кандидатури са две - на кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм и на Екрем Имамоглу от опозиционния алианс, който спечели поста на 31 март с превес от около 13 хиляди бюлетини, предаде БТА. Висшата избирателна комисия обаче анулира предишния вот и разпореди повторно гласуване за кмет на Истанбул, което ще се проведе тази неделя.

Макар и от местно естество, вотът е от решаващо значение за цяла 82-милионна Турция. Досега няма аналог, при който местни избори да са били арена на такава ожесточена борба, каквато се води от 31 март насам в страната.

Важността на вота в неделя несъмнено надхвърля значението на обикновени местни избори. Защото става дума за избор не просто на кмет на голямата община на Истанбул, а за контрола над мегаполис, който с бюджета си от 8,8 милиарда долара представлява ковчежницата на Турция. По официални данни 31 процента от брутния вътрешен продукт на страната се произвежда в Истанбул. Оттук следва и добилото популярност определение, че "който владее Истанбул, владее Турция".

Казано направо, управляващата ПСР ще се бори в неделя не само да получи реванш за поражението на своя кандидат на 31 март, а и за да запази контрола над Истанбул, който държи в продължение на 25 години. Опозицията пък ще се бори да постигне ново надмощие и да утвърди с още по-голяма разлика превъзходството на своя кандидат Екрем Имамоглу. На 31 март разликата между двамата бе от едва 13 хиляди бюлетини в полза на опозицията.

 

Източник: https://www.dnes.bg/