Мексико избра първата жена президент в историята си. Клаудия Шейнбаум печели около 58-60% от гласовете, съобщи Националният избирателен институт след бързо преброяване на бюлетините. Във вените на 61-годишния бивш кмет на столицата и учен по образование тече и българска кръв - внучка е на евреи от Литва и България, които са напуснали Европа.

Тълпи от поддръжници, развяващи знамена, пяха и танцуваха под звуците на мариачи на централния площад в Мексико сити, празнувайки победата на кандидата на управляващата партия. Шейнбаум води с над 30 процентни пункта на основната си съперничка от опозицията Сочитъл Галвес и с около 50% на единствения мъж, кандидат за президент - Хорхе Алварес Майнез.

Управляващата партия в Мексико МОРЕНА обяви Шейнбаум за победител на президентските избори в страната в неделя, съобщи "Ройтерс". Лидерът на политическата формация Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата, че тя побеждава с „много голяма“ преднина.

„Аз не стигнах до тук сама. Ние всички стигнахме тук заедно: нашите жени-герои, които поставиха основите на нацията, нашите предшественички, нашите майки, нашите дъщери и нашите внучки. Поздравявам всички мексиканци, които с участието си в този вот показаха, че Мексико е демократична страна с мирни избори", заяви избраната за президент на Мексико Клаудия Шейнбаум. 

Най-големите избори в историята на страната, на които трябва да бъдат избрани близо 20 хиляди позиции в Конгреса и местната власт, са и най-кървавите в съвременната история на Мексико. По време на кампанията бяха убити 38 кандидати. Насилието засили безпокойството от въздействието на воюващите наркокартели върху демокрацията. В изборния ден двама души бяха убити в избирателни секции в щата Пуебла.

Шейнбаум, която убедително водеше и в проучванията на общественото мнение преди изборите, ще има трудната задача да се изправи пред насилието и организираната престъпност. Новият президент ще встъпи в длъжност на 1 октомври.

 

Източник: Нова телевизия