Сепаратисткият регион Южна Осетия, който се откъсна от Грузия и се самоопределя като независим, е обсъждал с представители на Москва възможността да стане част от Русия, предаде Ройтерс, като се позовава на изявление на председателя на парламента на Южна Осетия.

Русия призна Южна Осетия и друг отцепил се регион - Абхазия, за независими държави през 2008 г., след като руските войски отблъснаха грузинския опит да си върне Южна Осетия в петдневна война през 2008 г. Тяхната независимост беше призната и от Венецуела, Никарагуа, Науру и Сирия също ги признаха за независими.

Западът обаче обвини Русия, че на практика е анексирала Абхазия и Южна Осетия, една пета от територията на Грузия, а Тбилиси иска да си върне двата региона, припомня Ройтерс.

„Обсъждаме всички тези въпроси в тясна координация с Русия, като вземаме предвид нашите двустранни отношения и договори“, заявил е пред руската агенция РИА Алан Алборов, председател на парламента на Южна Осетия, в отговор на въпрос за възможността за провеждане на референдум за присъединяване към Русия. „Когато заедно с Руската федерация стигнем до тази идея (за присъединяване към Руската федерация), ще го направим“, добавя той.

Подкрепяният от Русия лидер на Южна Осетия Алан Гаглоев миналата година изрази надежда, че регионът може да бъде официално включен в състава на Русия, припомня РИА.

Южна Осетия се откъсва от грузинското управление по време на война през 1991-1992 г., довела до смъртта на няколко хиляди души. Регионът поддържа тесни връзки със съседния руски регион Северна Осетия. Мнозинството от южноосетинците са етнически различни от грузинците и говорят свой език, сроден с фарси, припомня Ройтерс. Почти цялото население е получило руски паспорти, използва руската рубла като своя валута, а икономиката е зависима от Русия.

Източник: БТА