В нощта на 11 срещу 12 април в Судан група военни, начело с министъра на отбраната, арестуваха президента и премиера.

Многобройни групи протестиращи не се подчиниха на новото правителство и останаха по улиците на Хартум, въпреки обявения вечерен час.

Армията въведе извънредното положение, след като свали от власт президента Омар ал Башир и обяви, че в следващите 2 години страната ще се управлява от военните.

Протестиращите, които искаха оставката на Башир от месеци, не са съгласни с новата ситуация, защото смятат генералите от армията за част от същия режим.

Празненствата заради свалянето на 75-годишния президент бързо се превърнаха в разочарование, когато хората по улиците разбраха, че министърът на отбраната ще оглави военен съвет, който да управлява вместо Омар ал Башир.

Отказът на гражданите да се подчинят засили притесненията от кървав сблъсък между военни и протестиращи.

Има опасност, също така, различни поделения в армията и полицията да се обърнат един срещу други.

Сдружението на суданските професионални организации, което беше основния двигател на протестите обяви, че не приема варианта, обявен от генералите.

ООН и Африканският съюз призоваха за спокойствие в Судан. По-късно днес ще има извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което ще се проведе при закрити врата и ще обсъжда ситуацията в африканската държава.

В ставащото, макар и косвено, е замесена и Москва. Преди няколко месеца се появи информация, че руски военни обучават суданската армия, а като благодарност Судан предлага да създаде морска база за Русия на Червено море.

„Комсомолская правда” днес коментира ситуацията в африканската страна, правейки явна аналогия с режима на руския президент Владимир Путин. В Русия инфлацията, необходимостта от икономически реформи и спадът на доходите на населението също пораждат недоволство, което засега опозицията не успява на използва.

Приликите не свършват дотук. Судан е богат на нефт и природни ресурси, като до неотдавна беше най-голямата страна в Африка.

 

Източник: Vesti.bg