Съединените американски щати и Турция преустановиха голяма част от визовите услуги помежду си, което е поредна размяна на искри между двете страни, съобщава fakti.bg,

Американското посолство в Анкара и турското посолство във Вашингтон обявиха, че временно спират голяма част от визовите услуги, като казаха, че трябва да преоценят взаимните си ангажименти във връзка със сигурността на своя персонал.

Новината идва дни, след като служител на американското консулство в Анкара беше арестуван от турските служби. Анадолската агенция предаде, че задържаният е турски гражданин.

Вашингтон осъди ареста и посочи, че той ще окаже негативно влияние на двустранните им отношения с Анкара. Американската дипломатическа мисия обяви, че временно спира всички „неимиграционни визови услуги“.

След опита за военен преврат в Турция се стигна до размяна на искри между двете страни. Анкара поиска от Вашингтон екстрадирането на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, посочен за организатор на пуча.

 Американското правосъдно министерство все още не е дало положителен отговор на искането, посочвайки, че няма ясни доказателства, уличаващи вината на Гюлен, който дълги години бе дясна ръка на Реджеп Ердоган.

Снимка: frognews.bg