България ще подкрепи споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА), след като страната ни е получила гаранции, че визите за нейните граждани ще отпаднат. Това обяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от bTV.

„Получихме надлежни писмени потвърждения – и ние, и комисията. Беше вкарано в протокола на съвета че до 1 декември 2017 г. за всички български граждани визовият режим ще отпадне за Канада и ние с румънският президент решихме да подкрепим като останалите държави от ЕС”, обясни той след заседанието на Европейския съвет.

По думите му ЕК е дала ясни гаранции, че „това споразумение е незаобиколим фактор за падане на визите за българи и румънци”.

Бойко Борисов коментира, че либерализираният режим ще е полезен не само за бизнеса, но и за туризма.

СЕТА, което елиминира голяма част от митата между Европа и Канада, се приема нееднозначно на Стария континент заради липсата на яснота за преговорите и точния текст на споразумението. Според някои политици, синдикалисти и представители на работодателски организации, документът вкарва „през задния вход” друг спорен проект – ТТИП между Европа и САЩ.