Той заяви това по време на срещата си в Белград със сръбския премиер Александър Вучич

Когато стана въпрос за мигрантската криза Орбан на няколко пъти повтори, че за първи път не е оптимист, когато става въпрос за положението в света. А според Вучич двете страни трябва да се подготвят както за есента, така и за зимата.

"В момента на територията на Сърбия има над 5000 мигранти. Трябва да решим какво ще правим с тях. Имаме готовност заедно с Унгария да създадем екипи, които да изработят стратегия и да се подготвим, за това, което ни очаква", поясни Вучич.

Унгарският министър-председател от своя страна предупреди, че Европа отново може да бъде изправена пред нова мигрантска криза и предложи помощ на Сърбия в борбата срещу нелегалното влизане в страната. Според Орбан поради "хлабавия договор Турция и Германия не изключват възможността от повторение на мигрантската криза от 2015 г."

Ние сме длъжни да не забравяме какво стана миналата есен и не може бъдем толкова глупави, че да допуснем повторение на случилото се, подчерта Орбан по време на съвместната пресконференция и предупреди, че "не може да се допуска нарушаването на законите и нелегалното влизане на територията в държавата".

"Ние сме готови да помогнем на Сърбия за предотвратяване инвазията на мигрантите на нейната територия", каза още Орбан и поясни, че вътрешните министерства на двете страни ще си сътрудничат по този въпрос.

От своя страна Вучич заяви, че Сърбия няма

никакъв проблем да приеме унгарски сили в помощ на сръбските полицаи и военни по границата с България, така, както това стана на границата с Македония. ( БГНЕС припомня, че миналата година, когато Македония беше залята от хиляди мигранти тя поиска помощ от Унгария, която й беше оказана.)

Орбан смята, че в Брюксел не желаят да разберат сериозността на ситуацията и карат страните да приложат мерки, които не са в техен интерес. „За да може Унгария да защити своята позиция, трябва да имаме огромна подкрепа от народа. Колкото по-голяма е тя, толкова по-лесно ще ни е да защитим интересите си в Брюксел“, каза той.

“Ние искаме Унгария да остане Унгария в етническо и религиозно отношение... За ЕС днес това няма никакво значение... Ние имаме право да се защитаваме и да вземаме мерки, които не вредят на другите. Аз се заклех върху това нещо. Не искам да направя и нещо, което е в интерес на унгарците, но във вреда на сърбите. Затова съм тук – Унгария да се защити по начин, по който да няма негативни последици за Сърбия“, заяви Орбан.

За първи път сръбският премиер Александър Вучич открито призна, че страната вече има проблеми с мигрантите. „81 на сто от мигрантите са икономически, от Афганистан. За първи път трябва да призная, че мигрантите в Сърбия те създават истински проблеми“, каза Вучич и посочи няколко примера.

Източник: БГНЕС

На снимката: Виктор Орбан и Александър Вучич по време на посрещането на унгарския премиер в Сърбия

Снимка: bgnes.com