Папа Франциск не е призовал Украйна да се предаде в интервюто си за швейцарска телевизия, в което поиска страната да развее „бяло знаме“ и да започне преговори за мир, уточни директорът на пресслужбата на Ватикана Матео Бруни, цитиран от италианската новинарска агенция АНСА.

Вчера Ройтерс публикува части от интервюто, което ще бъде излъчено на 20 март. Според извадки от текста Франциск призовава за спиране на огъня и за смелост за водене на преговори.

"Папата използва термина „бяло знаме“ в отговор на въпрос на интервюиращия, който също се изрази така, като знак за спирането на вражеските действия, за примирие, постигнато със смелост за преговори“, обясни днес Бруни в интервю за Лоренцо Бучела по Швейцарските радио и телевизия (Ер Те ЕС).

"Някъде в интервюто, докато говори за друг конфликт, но имайки предвид всякаква ситуация на война, папата ясно заяви: „Преговорите никога не са капитулация“, добави той.

Думите на светия отец бяха коментирани и от "пресалкашето" на руското външно министерство.

 
"Папа Франциск не се обръща толкова към Украйна, колкото към Запада, който използва страната като „инструмент за амбициите си“, в своя призив за преговори за край на войната, заяви Мария Захарова, цитирана от италианската новинарска агенция АНСА и БТА.

Според нея той зовял Запада да остави настрана амбициите си и да признае, че греши.

Що се отнася до Русия, "ние никога не сме блокирали преговорите", добави тя.

"Днес всеки експерт, всеки политик, всеки дипломат ще разбере", че ситуацията в Украйна е "в мъртва точка", затова "много дипломати и държави призовават за преговори", изтъкна говорителката на руското външно министерство.

Междувременно днес предстоятелят на Украинската гръкокатолическа църква каза, че страната няма да се предаде.

"Украйна е ранена, но не е победена. Украйна е изтощена, но продължава да се държи", заяви архиепископ Святослав Шевчук.

"В Украйна никой няма да се предаде! И за всички онези, които гледат със скептицизъм на нашата способност да устоим, ще кажа: Елате в Украйна и вижте!", добави той.

 

Източник: https://offnews.bg/