Бившият президент на Полша Лех Валенса призова сегашният глава на държавата Анджей Дуда да му се извини за това, че го е обвинил в сътрудничество със спецслужбите по социалистическо време. Той написа това днес, 3 септември 2016 г., на своята страница във Фейсбук. “Господин президент Дуда, вие се заклехте, че ще стоите на страната на правото. Аз ви призовавам да ми се извините за публичното оскърбление, че аз съм нарушил закона, или ще ви предам на международен съд”, се казва в писаното от Валенса. При това бившият президент обещава да представи всички необходими доказателства за това, че никога не е сътрудничил за полските спецслужби.

На 22 февруари 2016 г. Институтът за националната памет на Полша предостави на всички, които се интересуват, възможността да се запознаят с документи, указващи към агентурното минало на Валенса. Сред тях са личното дело на агента, работещ под псевдонима Болек, и собственоръчно написаната от него декларация за сътрудничество.

Бившият полски лидер неведнъж е обвиняван, че е бил доносник на спецслужбите. Първите подозрения за това се появиха още през 90-те години на миналия век, когато бяха открити документи за агента Болек, подвизаващ се във висшите кръгове на опозицията.
Близо десетилетие по-късно съдът не прие доказателствата, че Валенса е Болек за достатъчно убедителни. Самият Валенса в качеството му на президент на Полша от 1990 до 1995 г. отхвърляше като неоснователни всички тези обвинения.
Анджей Дуда встъпи в длъжност на 6 август 2015 г.

Източник: lenta.ru

Снимка: Владимир Водо