Инфлацията в Турция в края на годината ще достигне 42,04%, а националната валута ще се обезцени до 40 лири за долар. Това показва прогноза на Централната банка на Турция от проучване на пазарните участници, проведено през текущия месец, съобщава турският новинарски сайт „Хаберлер“, цитиран от БТА

В проучването са участвали 53 компании от финансовия сектор, включително 29 банки и 16 представители на частния сектор.

Според техни оценки инфлацията в края на декември ще бъде 42,04% на годишна база, а 24-месечната прогноза е за ниво от 23,69 на сто. Проучването сочи, че едва след 5 години инфлацията в Турция ще се доближи до умерената психологическа граница от 10% на годишна база.

Прогнозата на проучването за лихвения процент на Централната банка е той да достигне до 45 на сто през следващите три месеца. За сравнение сега лихвеният процент е 42,5%. 

Националната валута на Турция ще продължи да се обезценява, като се очаква стойността на турската лира спрямо щатския долар да достигне 40,63 лири за долар. За сравнение сега курсът на турската лира е 30,18 за един долар, посочва още „Хаберлер“.

През септември 2023 г. турските власти представиха средносрочна икономическа програма, според която инфлацията в Турция ще намалее в сравнение с миналогодишните нива от 64,77%  (според данните на Националния статистически институт) на 8,5% в рамките на три години, напомня новинарският сайт. 

ТАСС цитира данни на т.нар. Група на независимите икономисти в Турция, според която инфлацията в страната през декември всъщност е 127,2% на годишна база.