Крайно дясната словашка Народна партия започна да събира подписи под петиция за насрочване на референдум за членството на страната в ЕС. Това стана в събота и е поредният ефект от решението на британците да се оттеглят от съюза след 43 години в него, пише Дневник.бг.

Същото искане вече отправиха антиевропейски и ксенофобски партии в Холандия, Дания, Швеция и Франция. В Италия популисткото движение "Пет звезди", което преди дни спечели кметския пост в столицата, обяви, че ще направи свое предложение да се гласува за участието на страната в еврозоната.

Словакия поема тази седмица ротационното председателство на ЕС. През март на изборите Народна партия – Наша Словакия шокира мнозина като спечели 8% от гласовете (почти 210 000 души) и за пръв път попадна в парламента.

"Гражданите на Великобритания решиха да отхвърлят диктата от Брюксел. Сега е времето и Словакия да напусне потъващият европейски "Титаник", се казва на сайта на партията.

Законът в страната с 5.4 млн. граждани определя, че при събиране на 350 000 подписа трябва да бъде насрочен референдум. Резултатът е със задължителна сила, ако активността надхвърля 50% от всички, имащи право на глас.

Единственият успешно проведен референдум е този от 2003 г. за членството в ЕС, на който при 52% активност 92.5% гласуваха с одобрение за влизане в съюза.

Проучване на агенция "Фокус" от миналата седмица показа, че 62.1% от избирателите биха гласували на референдум Словакия да остане в ЕС, а 22.6% - да го напуснат.