Държавната дума в Русия прие закон за правата на пострадалите заради коронавируса, съобщава РИА Новости. Законът влиза в сила в деня на обнародването си. На 25 март президентът Владимир Путин предложи да се обяви ваканция за потребителските и ипотечни кредити за хората, на които доходите са спаднали с 30% заради създалата се ситуация.

По време на кредитната ваканция няма да се начисляват наказателни лихви и неустойки, не може да се иска предсрочно погасяване на кредите, не се допуска и налагането на възбрана на заложения имот.

Законът предвижда физическите лица, които са изтеглили заем да имат правото до 30 септември да кандидатстват за ваканция до 6 месеца, ако доходът им е спаднал с 30 или повече процента, в сравнение със същия месец през миналата година.

Представителите на малкия и среден бизнес също ще имат възможност да кандидатстват за гратисен период, ако работят в посочени от правителството сектори. Банките са длъжни да разгледат заявленията в рамките на 5 дни.

Банката ще има правото да изиска справка за доходите, удостоверение за нетрудоспособност или документ, че лицето е безработно. Ако кредитополучателят не представи в рамките на 90 дни необходимите документи, то тогава в сила влизат условията по договора от преди обявяването на кредитната ваканция. В този случай ще се налагат и санкции.