Протести в Грузия заради възстановяването на полетите от Русия. По-рано днес на летището в Тбилиси кацна първият от четири години насам руски самолет. Той обаче беше посрещнат от протестиращи, съобщава Gazeta.ru.

Представители на опозицията дори са се опитали да пробият полицейския кородн, отбелязва изданието. Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили също реагира негативно на кацането на руския самолет. В туитър тя написа: „Въпреки съпротивата на грузинския народ, Русия приземи своя нежелан самолет в Тбилиси“.

Грузинският сайт Netgazeti отбелязва, че за тази вечер е организиран протест пред сградата на Парламента. Основното искане е отново да се забранят полетите от Русия.

Според организаторите на протеста, случващото се в Грузия застрашава статута на страната като кандидат-член на Европейския съюз. Освен това хората се притесняват, че Грузия може да бъде анексирана и да сподели съдбата на Беларус.

„Изборът на повечето хора е Европа. Ние не трябва да допускаме отклонение от този курс“, се казва в съвместно изявление на две от организациите, които организират тазвечерния протест.

Сайтът допълва също така, че на летището в Тбилиси по-рано днес са били задържани шестима протестиращи.