Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто смята, че миграционната система на ЕС е неефективна. Това той заяви в публикувано днес интервю за германския вестник "Велт", предаде БТА, цитирайки ТАСС.
"В Дъблинските споразумения ясно е казано, че ако бежанец поиска убежище, трябва да се регистрира и да остане в страната. Тези мигранти, които бяха в Унгария транзитно, нарушаваха правилата на ЕС. Това показва, че самата система на ЕС е дефектна и неефективна", каза Сиярто.

Унгарският министър на външните работи разкритикува цялостната политика на ЕС за прием на бежанци. "Ние принципно сме против квотния прием на бежанци. Тези хора не искат да живеят в Унгария. Те искат да отидат в Германия, Швеция или Австрия", заяви той. "Опасяваме се, че ако веднъж се съгласим с тази система за разпределяне на бежанци, тя ще стане правило. Това не е за нас."
Сиярто заяви още, че Унгария в своята политика стриктно се придържа към Шенгенските и Дъблинските споразумения, но запазва суверенитета си.

"За нас защитата на собствените ни граници е въпрос, засягащ суверенитета на Унгария. Издигането на заграждения по границата беше защита не само на правата на Унгария, но и на цялата европейска правна система, както и на Шенгенските споразумения", убеден е унгарският министър.

Източник: novini.bg

Снимка: Gettyimages