"Ямал" и "Азов" и главният комуникационен център на руските ВМС са били поразени с ракети Storm Shadow снощи

 

Украинските отбранителни сили са ударили големите десантни кораби на Черноморския флот "Ямал" и "Азов", комуникационния център на военноморските сили на окупаторите и няколко други инфраструктурни обекта в окупирания Севастопол. Това съобщава СтратКомът на ВСУ.

"Украинските отбранителни сили успешно удариха големите десантни кораби "Ямал" и "Азов", комуникационен център и няколко инфраструктурни обекта на руския Черноморски флот във временно окупирания Севастопол", се казва в съобщението.

"Ямал" е голям десантен кораб, произведен по проект 775. Той е въведен в експлоатация през 1988 г. Корабите от този проект са гръбнакът на руския десантен флот и са предназначени за осъществяване на морски десант на брегове без пристанищна инфраструктура и за прехвърляне на войски и товари по море.

Според съобщения в медиите големият десантен кораб "Ямал" от руския Черноморски флот е участвал в операцията по завземането на украинския Крим през 2014 г.

"Азов" също е голям десантен кораб, създаден по проект 775М. Той се присъединява към флота през 1990 г. Плавателният съд е част от 197-а десантна бригада на Черноморския флот на Русия.

Вечерта в събота, 23 март 2024 г., във временно окупирания Крим избухнаха експлозии.

Главната база на руския ЧФ е била поразени от три ракети Storm Shadow. Попаденията се потвърждават от сателитни снимки на OSINT-анализатори. Корабът Ямал е чакал в Севастопол за изпитания след ремонт, а Азов е бил докаран за техническа модернизация, съобщават проукраински Телеграм канали от Крим, които вероятно са предали и точните координати на местоположението на плавателните съдове.

 

Източник: https://offnews.bg/