Руските сили са се изтеглили от Змийския остров - стратегически аванпост в Черно море. Това съобщи началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак, цитиран от "Ройтерс".

"БУМ! Няма повече руски войски на Змийския остров. Нашите въоръжени сили свършиха страхотна работа", написа той в Туитър.

Впоследствие руското министерство на отбраната потвърди, че руските въоръжени сили са се изтеглили от острова.

Ведомството определи маневрата като "жест на добра воля". Това показва, че Русия не възпрепятства усилията на ООН да организира хуманитарен коридор за износ на земеделска продукция от Украйна, изтъкват от руското МО.

Още от началото на руската инвазия в Украйна, Змийският остров получи жизненоважен и почти митичен статут във войната. Това незабележително, скалисто място в Черно море бе заграбено от Русия и се превърна в бойно поле със стратегическа стойност, написа през май Би Би Си.

Миналия месец Русия твърдеше, че Украйна е претърпяла катастрофални загуби в неуспешни опити да си върне острова, включително специални части, военни самолети, хеликоптери, дронове. Украйна пък настояваше, че е ограничила кампанията си до атакуване на съоръжения на острова и лодки.

Исторически, Змийският остров е румънска територия, докато не е отстъпен през 1948 г. на Съветския съюз, който го използва като радарна база. Тъй като Румъния попада под съветско влияние до 1989 г., Букурещ приема споразумението.

Украйна пое контрола с падането на комунизма и в крайна сметка през 2009 г. Международният съд начерта териториалните граници на острова, давайки на Румъния почти 80% от черноморския континентален шелф близо до острова, а на Украйна останалата част.

Змийският остров не е само със стратегическо значение, защото тази част от Черно море е богата на въглеводородни ресурси - така че решението на Хага означава, че и двете страни притежават запаси от петрол и газ.

Може да изглежда, че е малка скала с малка очевидна стойност, но съдбата му е основен елемент в руската война.

 

Източник: News.bg