Турция "изцяло отхвърля" решението на американския президент Джо Байдън да признае за геноцид избиването на арменци от Османската империя през 1915 г., заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, минути след изявлението на Байдън, предаде Ройтерс. 

"Не приемаме от никого уроци относно нашето минало. Политическият опортюнизъм е най-голямото предателство към мира и справедливостта. Ние изцяло отхвърляме това изявление, основано единствено на популизма", написа Чавушоглу в Туитър.

Той добави, че решението за признаване на арменския геноцид няма правна основа и "ще отвори дълбока рана, която ще подкопае нашето взаимно доверие и дружба". "Думите не могат да променят или да пренапишат историята", заяви още турският външен министър.

Външното министерство на Турция обяви вчера, че посланикът на САЩ в Анкара е бил извикан, за да му бъде предявен протест заради изявлението на президента Джо Байдън.

В съобщението на ведомството се казва, че турският заместник-министър на външните работи Седат Йонал е уведомил посланика Дейвид Сатърфийлд, че позицията на Белия дом е лишена от правно основание и че Анкара "я отхвърля, смята я за неприемлива и я осъжда по категоричен начин".

 

Източник: БТА