Турция очаква по-решителни действия от САЩ към кюрдските Сили за защита на народа (СЗН), които не са се изтеглили източно от река Ефрат в Северна Сирия. Това заяви в интервю за агенция Ройтерс турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, който е на посещение в САЩ, информира БТА. Вече напрегнатите отношения между Вашингтон и Анкара допълнително се обтегнаха след нахлуването на Турция в Сирия миналата седмица. Операция “Ефратски щит” има за цел да прогони както групировката "Ислямска държава", така и сирийските кюрди от пограничните с Турция райони.

“Бихме искали да видим натиск от САЩ върху сирийските кюрди, за да се прехвърлят те източно от Ефрат. Поради това ще е много полезно да извършим тази операция заедно със силите на САЩ”, каза Куртулмуш.
Той отбеляза, че Вашингтон има отговорността да работи с натовския си съюзник Турция "по всички терористични заплахи", имайки предвид разногласията на двете страни по отношение на политиката за Сирия. САЩ подкрепят кюрдите в борбата срещу ИД, докато Анкара приема тази тяхна милиция като свързана със забранената Кюрдска работническа партия и се тревожи, че напредването на СЗН ще насърчи екстремистите в населената главно с кюрди югоизточна част на Турция да се борят за автономия, отбелязва Ройтерс.
Кюрдите казват, че вече са изтеглили силите си от района на турската военна операция. Официални представители на САЩ заявяват същото, но това се оспорва от турския президент Реджеп Таип Ердоган. САЩ призовават Турция да избягва конфронтация с кюрдските сили и вместо това да се съсредоточи върху съвместната борба срещу ИД.

Куртулмуш също заяви, че Анкара би искала да види ясно изразено намерение на Вашингтон, че е готов да придвижи въпроса с екстрадицията на живеещия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява, че стои зад опита за преврат през юли. “Не става дума за това кога ще стане, а какво е намерението. Бихме искали да видим истинското намерение на властите на САЩ за екстрадицията на този човек”, заяви турският вицепремиер.
Той добави, че изкореняването на симпатизантите на Гюлен в Турция ще продължи “с всички средства”. И че, “ще отнеме известно време, може би месеци или години”, каза Куртулмуш.

Източник: novini.bg

Снимка: raa5.com