Турция е готова да приеме либерализиране на визите за пътувания в ЕС до края на годината вместо през октомври, както бе първоначалната й цел, съобщава германският вестник "Велт ам Зонтаг", като се позовава на турски правителствени източници, предаде Ройтерс

Анкара заплаши да се откаже от сделката за мигрантите с ЕС, ако не получи през октомври облекчения за пътуванията на гражданите й в ЕС, но турският министър за ЕС Йомер Челик омаловажил тази заплаха на среща вчера със служители от ЕС.
"Велт ам Зонтаг" цитира висши турски представители, запознати с преговорите с ЕС, които казали, че Анкара вече гледа благосклонно на забавяне до ноември или декември. Те обаче настояли, че Турция ще изпълни заканата си, ако не получи визовите облекчения до края на тази година.
Вестникът твърди също,

че двете страни са изгладили разногласията си по прилагането на турското антитерористично законодателство, което ЕС постави като условие за безвизови пътувания. ЕС, който разчита на Анкара за обуздаване на мигрантския поток, се опитва да намали напрежението с Турция, след като критикува мерките, предприети от президента Ердоган след опита за преврат.
Челик казал вчера, че Анкара ще се придържа към споразумението за мигрантите, но че не е рационално да се очаква от Анкара да смекчи антитерористичните си закони в момент, когато води битка с Ислямска държава в съседна Сирия и с кюрдски бунтовници на собствена територия.
ЕС от своя страна се притеснява, че Турция използва антитерористичните си закони за разправа с критиците на Реджеп Ердоган, посочва Ройтерс.

Източник: novini.bg

Снимка: Gettyimages