Всички подготвителни действия за военна операция в Североизточна Сирия са завършени, обяви днес турското министерство на отбраната в Туитър, предаде Ройтерс.

Изявлението бе направено, след като САЩ започнаха да изтеглят войските си от Североизточна Сирия, откривайки възможност за Турция да атакува кюрдските сили, които са дългогодишни съюзници на Вашингтон, съобщи БТА.

Крайно важно е да бъде установена зона за сигурност/мирен коридор, за да допринесем за мира и стабилността в региона, както и за това сирийците да живеят в безопасност, допълни министерството на отбраната на Турция.

Турските въоръжени сили няма да позволят никога създаването на терористичен коридор по границите ни. Всички подготовки за операцията са завършени, обяви министерството на отбраната.

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой през нощта заяви, че основно право на Турция е да вземе необходимите мерки за националната си сигурност на фона на терористичните заплахи от Сирия.

Турция е решена да прочисти територията на изток от р. Ефрат от терористи и да защитава собствената си сигурност и оцеляване, като създаде зона за сигурност, за да постигне мир и стабилност, се казва в писмено съобщение на Аксой.

Турската лира загуби 2 процента от стойността си спрямо долара, като достигна най-ниското си равнище от началото на септември. Рано тази сутрин лирата се продаваше за 5,8385 лири за долар, информира Ройтерс.

Снимка: Ройтерс