В западната германска провинция Мекленбург-Предна Померания днес се произвеждат избори за регионален парламент

По една случайност датата съвпада с първата годишнина от решението на Германия и Австрия да отворят границите си за десетките хиляди мигранти в Източна Европа, информира БТА, позовавайки се на АФП. Гласуването ще бъде повлияно от решението на канцлера Ангела Меркел от ХДС да отвори границите на страната за бежанци.
Социологическите проучвания показват, че в Мекленбург-Предна Померания, която има и сериозни икономически трудности, антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" може да получи подкрепата на над 20 на сто от избирателите, предаде Асошиейтед прес. Германската столица Берлин, която е със статут на провинция, ще гласува на 18 септември за местен парламент.
След пристигането в Германия на един милион търсещи убежище и двата атентата през юли, отговорността за които беше поета от "Ислямска държава", двата вота ще покажат какво може да

се очаква след една година на парламентарните избори.
Въпреки растящата популярност на "Алтернатива за Германия" Меркел се придържа към политиката си за бежанците, възприета през есента на 2015 г., и я определя като хуманитарен дълг. Но както в Европа, така и в Германия тя е обвинявана дори от хора от своя лагер, че е провокирала експлозията на миграцията, дестабилизирала нейната страна и ЕС.
След юлските нападения стана ясно, че вътрешната сигурност и борбата с тероризма са двете теми, които най-много тревожат избирателите.
Популярността на Ангела Меркел спадна от 75 на сто през април миналата година до 45 на сто август тази година. Смята се, че точно поради това тя отлага да обяви кандидатурата си за канцлер на изборите догодина.
Дори отслабена, за момента Меркел няма реален съперник на изборите, но евентуален лош резултат на регионалните избори в родната й провинция Мекленбург-Предна Померания ще й нанесе силен удар.

Източник: novini.bg

Снимка: Gettyimages