Китай осъди "безсрамните лъжи" на САЩ след изявление на президента Доналд Тръмп, че може да поиска обезщетение от Пекин заради епидемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

"Американски политически официални представители многократно пренебрегнаха истината и изрекоха безсрамни лъжи", заяви говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан в отговор на въпрос за това изказване на Тръмп.

"Те имат само една цел: да се освободят от всякаква отговорност за собственото им управление на епидемията и да отклонят вниманието", добави той.

Вчера Доналд Тръмп допусна възможността да поиска от Пекин да плати милиарди долари обезщетение за причинените щети от новия коронавирус, който възникна в китайския град Ухан в края на миналата година.

"Недоволни сме от Китай. Заразата можеше да бъде спряна на мястото на възникване и нямаше да се разпръсне из цял свят", заяви президентът на САЩ и спомена "много висок" размер на обезщетение.

Пандемията от новия коронавирус вече е заразила над 3 милиона души по света и е взела над 200 000 жертви. САЩ са най-засегнатата страна с близо една трета от общия брой на заразените и над 56 000 починали, информира БТА.

Снимка: Ройтерс