Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп изпревари в допитванията съперничката си от Демократическата партия Хилари Клинтън, сочи проучване на института “Ипсос” съвместно с агенция “Ройтерс”. Според данните на анкетата, извършена онлайн от 26 август до 1 септември, за Тръмп са готови да гласуват 40 процента от запитаните срещу 39 процента за Клинтън.
Тази година в допитванията Клинтън почти непрекъснато е изпреварвала Тръмп. Републиканският кандидат е водил само два пъти за кратко - през май, когато милиардерът спечели първичните избори в Републиканската партия, и в края на юли - след националният конгрес на републиканците, на който Тръмп официално бе издигнат за кандидат на партията за президентските избори

на 8 ноември.
В периода 18 - 22 август Клинтън е водела на Тръмп с разлика от 12 процентни пункта - най-голямата й преднина в последно време. Дотогава Клинтън е изпреварвала Тръмп с 3 до 9 процентни пункта, отбелязва “Ройтерс”.
Според “Ипсос” причината за изоставането на Клинтън са подновените критики към нея в последните седмици за небрежното й боравене с поверителна информация, докато е била държавен секретар, както и дейността на фондация "Клинтън", основана от съпруга й Бил Клинтън през 2001 г., която е приемала дарения от чужденци, включително от Саудитска Арабия, предизвиквайки подозрения, че Хилари е оказвала услуги на някои хора и държави в замяна на дарения във фондацията й.

Източник: dariknews.bg

Снимка: webcafe.bg