Срещата на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Ханой приключи без постигане на споразумение за денуклеаризацията на КНДР, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

В разпространено днес изявление на Белия дом се посочва, че срещата на двамата лидери е била изключително конструктивна. Тръмп и Ким са обсъдили различни възможности за напредък по въпросите на денуклеаризацията и икономическото сътрудничество. В съобщението се подчертава, че споразумение за денуклеаризацията за момента не е постигнато, но екипите на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун с нетърпение очакват следващата си среща.

Целта на срещата в Ханой бе да конкретизира ангажиментите, поети през юни миналата година на срещата в Сингапур, на която Тръмп и Ким подписаха обща декларация за денуклеаризацията на Корейския полуостров.

Ким заяви в Ханой, че има перспектива за създаване на постоянно американско дипломатическо представителство в Северна Корея, а Тръмп бе умерен в очакванията си за решаване на въпроса с денуклеаризацията в краткосрочен план. "Не бързам с постигането на сделка, по силата на която Северна Корея да се откаже от ядрения си арсенал. Скоростта не е толкова важна за мен", посочи американският държавен глава.

Тръмп често уверява, че няма нужда да се бърза с убеждаването на Северна Корея да се разоръжи, ако тя се въздържа от ракетни и ядрени опити.

Ким Чен-ун заяви, че е нямало да пристигне в Ханой, ако не е бил готов да извърши денуклеаризацията на КНДР, но не уточни какви конкретни мерки ще предприеме за това.

Президентът на САЩ за пореден път описа пред Ким Чен-ун забележителното икономическо развитие, което очаква Северна Корея, в случай че се откаже от ядрения си арсенал. "Сигурен съм, че в дългосрочен план ни чака фантастичен успех със Северна Корея. Тя ще се превърне в икономическа сила", заяви Тръмп. След пристигането си в Ханой американският президент непрекъснато даваше за пример комунистически Виетнам, който възприе пазарната икономиката и загърби конфронтацията със Съединените щати. "Малко други места по света се развиват толкова добре като Виетнам. Със Северна Корея ще се случи същото, ако реши да извърши денуклеаризация", написа Тръмп в страницата си в Туитър.

По-късно на пресконференция във Виетнам американският президент е заявил, че Северна Корея е поискала прекалено много на срещата в Ханой, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Тръмп в замяна на закриването на севернокорейския ядрен комплекс в Йонбьон КНДР е настояла за отмяната на всички наложени й международни санкции.

Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпейо бяха категорични пред журналистите, че Съединените щати няма да сключат подобна сделка, докато Северна Корея не се откаже и от тайните си ядрени съоръжения извън Йонбьон, както и от балистичната си и ядрена програма.

Президентът на САЩ е заявил, че Ким е поел ангажимент и в бъдеще да продължи да не извършва ядрени и ракетни опити.

Тръмп е казал, че срещата с Ким е завършила в приятелски тон, но е отбелязал, че по време на преговорите си с Ким не е поемал ангажимент за следваща среща. Все пак той е посочил, че не са необходими допълнителни санкции срещу Северна Корея, предаде Франс прес.

„Не бива да говорим за налагането на още санкции. В Северна Корея има много забележителни хора, които също трябва да живеят“, е посочил американският лидер.

Снимки: Ройтерс