Историческата среща между президентите Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур на четири очи продължи 48 минути, според Белия дом. Тръмп определи срещата като "много, много добра" и заяви, че има "отлични отношения" с Ким. "Ще решим голям проблем, голяма дилема", прогнозира президентът на САЩ, цитиран от АП. 

Двамата лидери направиха продължително ръкостискане и позираха за снимка на фотографите в хотел "Капела" на остров "Сентоса". След това Тръмп и Ким си размениха няколко думи и се оттеглиха за разговори на четири очи, вървейки заедно по червен килим пред американски и севернокорейски знамена - до скоро нещо немислимо, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. 
"Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение", каза Тръмп.

"Старите практики и предразсъдъци работеха срещу нас, но ние преодоляхме всички тях и сме тук днес", заяви той на корейски, като думите му бяха преведени от негов преводач.

Това е историческа първа среща между действащ президент на САЩ и севернокорейски лидер. Съвместна пресконференция няма да има. Според предварителните съобщения Доналд Тръмп ще обобщи резултатите от разговора си с Ким Чен-ун по-късно през деня. Държавният секретар Майк Помпео ще замине за Сеул, за да информира южнокорейския и японския си колега за съдържанието на разговорите.

Очакваше се Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да засегнат въпросите за закриването на ядрената програма на Северна Корея и вдигането на дипломатическите и икономическите санкции срещу Пхенян.

Източник и снимка: Offnews.bg