Германската социалдемократическа партия (ГСДП) победи на изборите за Ландтаг във федералната провинция Мекленбург-Предна Померания. Според предварителните данни, социалдемократите са получили 30,6% от гласовете. На второ място се нарежда евроскептичната дясна партия „Алтернатива за Германия“, за която са гласували 20,8% от избирателите.

Управляващият на национално равнище Християндемократически съюз (ХДС) е едва трети с около 19% от вота. Това е тежък удар за Ангела Меркел, при това нанесен в родната й провинция.

В местния парламент ще бъдат представени още Лявата партия с 13,2% от гласовете, и „Зелените“ с 4,8%. А либералите от Свободната демократическа партия (СвДП) и националистите от Националдемократическата партия (НДПГ) получават по 3% и съответно няма да имат свое парламентарно присъствие.

Така депутатските мандати се разпределят по следния начин: ГСДП – 26 депутати, „Алтернатива за Германия“ - 18, ХДС – 16, Лявата партия – 11. Избирателната активност е значително по-висока спрямо изборите от 2011 г. Сега тя е 61,6%, а на предишните избори – 51,5%.

/> Министър-председателят на Мекленбург-Предна Ервин Зелеринг, който е лидер на ГСДП, все още не е решил с кого ще се коалира за следващите 5 години. Досега провинцията беше управлявана от социалдемократи и християндемократи.

Той заяви, че ще води преговори и с останалите партии, което не означава, че няма да бъде продължено сътрудничеството с ХДС. Теоретично е възможно създаването и на „червено-червена“ коалиция между ГСДП и Лявата партия. В същото време всички партии поне за момента изключват сътрудничество с евроскептичната „Алтернатива за Германия“.

Ервин Зелеринг разкритикува Меркел и я призова да промени своята миграционна политика, в резултат на която Федералната република се напълни с мигранти. Според него тя не може да повтаря фразата „Ние ще се справим“, защото германците са сериозно разтревожени и това трябва да се вземе под внимание.

Зелеринг е убеден, че успехът на „Алтернатива за Германия“ се дължи до голяма степен именно на погрешната миграционна политика, водена от канцлера.

Източник:БГНЕС и ДВ

Снимка: bgnes.com