Талибаните в Афганистан смятат да върнат практиката за публични екзекуции и отсичане на ръце. Това е съобщил молла Нурудин Тураби, който е министър на затворите. Той е уточнил, жестоките наказания ще се извършват публично, на стадионите, каквато беше практиката на талибаните и при предишното им управление между 1996 – 2001 година.

Тураби е заявил, че законодателството на Афганистан ще се подчини на Корана. „Всички ни критикуваха за наказанията, които извършвахме на стадионите, но ние никога не сме отвръщали. Никой няма да ни казва какви трябва да бъдат нашите защони.

Ние постъпваме така, както ни повелява исляма и създаваме закони в съответствие с Корана“, е заявил пред Асошейтед Прес Нурудин Тураби. Въпреки това талибаните няма да се отметнат от обещанията си, увери Тураби. Няма да се забраняват телевизията, мобилните телефони и музиката.

По думите му талибаните са осъзнали силата на технологиие и смятат да ги използват в своя полза. Вече има информация за екзекуцията на няколко представители на културата. Известен певец и известен комик са били жестоко пребити, а след това разстреляни. Има и случаи на насилие над жени, които са излезли на улицата без хиджаб.

 

Източник: Gazeta.ru