Бразилският Сенат взе решение да отстрани президентът Дилма Русеф от поста заради обвинения в нарушаване на бюджетните закони, съобщиха световните агенции, пише Днес.бг.

Начело на най-голямата страна в Латинска Америка до следващите президентски избори застава вицепрезидентът Мишел Темер. За отстраняването на Русеф гласуваха 61 сенатори, против бяха 20.

Русеф отрича да е извършила нещо нередно и нарича процедурата за импийчмънт "държавен преврат".

“Шансовете за импийчмънт са 99%”, каза часове преди вота професорът по политология Адриано Кодато от университета в Парана. Преди гласуването Русеф първо бе изслушана от сенаторите, след което те пристъпиха към обсъждания, продължили повече от 16 часа.

“Обвиненията срещу мен са несправедливи. Да осъдиш някого без достатъчно доказателства, значи да осъдиш невинен”, каза Дилма Русеф. В същото време в градовете на Бразилия избухнаха размирици, тъй като привърженици на отстранената президентка заляха улиците.

Още преди края на дебатите бразилски медии съобщиха, че мнозинството от депутатите в Сената ще подкрепят импийчмънта на държавния глава.

Според бразилската Конституция президент, който бъде свален чрез импийчмънт, губи политически права за срок от осем години и няма право да заема държавни или обществени длъжности. Това включва правото да преподава в държавни университети, отбелязва Ройтерс. Според поддръжници на Русеф тя е заявявала, че иска да преподава в бразилски университет, припомня ТАСС.

Снимка: e-razgrad.bg