Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че страните-основателки на Европейския съюз желаят Великобритания да напусне ЕС „колкото се може по-скоро“.

Част от външните министри на съюза днес са в Берлин, за да обсъдят нова визия за Европа без Великобритания.  

Основната тема е френско-германското предложение за Европейски съюз на две скорости. Едната за страни, които искат по-силна интеграция и отделно статукво за държави, които ще прилагат по гъвкаво европейските регулации.

Щайнмайер в качеството си на домакин на срещата заяви, че има разбирателство, че Лондон не трябва да чака, а да започне веднага процедурата по излизане от общността.

„Ние казваме заедно, че този процес трябва да започне колкото се може по-скоро, за да не свършим в един продължителен период на неопределеност, а да се фокусираме върху бъдещето на Европа и да работим за него“, заяви Щайнмайер.

„Всички имат интерес преговорите да приключат колкото е възможно по-бързо“, каза френският министър на външните работи Жан-Марк Еро преди срещата в Берлин със своите колеги от Белгия, Италия, Люксембург, Холандия и Германия.

Междувременно същата позиция заеха и част от европейските лидери. Пред „Билд” председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че излизането на Великобритания трябва да приключи „възможно най-скоро, колкото и болезнен да е този процес”. Той добави, че Германия ще играе водеща роля в ЕС след „брекзит”.

 

Източник: vesti.bg
Снимка: monitor.bg