Сръбскят президент Александър Вучич заяви, че не вижда големи възможности за намирането на решение в спора с Косово по време на днешната среща в Берлин, съобщи B92.

На срещата ще присъстват германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон. Основни преговарящи ще са Вучич, президентът на Косово Хашим Тачи, премиерът на Словакия Марияна Шарец, премиерът на Албания Еди Рама и председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

„Мисля, че целият формат е странен. Не казвам, че имам нещо против Шарец, даже напротив. Защо обаче не бяха поканени Бойко Борисов, Виктор Орбан или Виорика Данчила. Всички присъстващи са поканени, за да кажат, че Косово е независимо. Аз исках да говорим за демаркация на границите, но виждам, че няма да стигнем до там.

Тази среща е свикана, защото Меркел и Макрон осъзнаха, че нещата не отиват в правилната посока. Ако успеем да гарантираме запазването на стабилността, ще е голям успех“, заяви Вучич.

Той заяви, че очаква само натиск за страната си, като поясни, че е предложил компромисно решение, което не е било одобрено. На срещата трябва да се постигне споразумение между Сърбия и Косово, за могат и двете страни да получат шанс за членство в ЕС.

 

Източник: Факти.БГ