Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски публично нападна България на международната сцена като я сравни с Русия, съобщава БНТ. Ковачевски и българският вицепрезидент Илияна Йотова размениха критики на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, Исландия. Там Йотова представи страната в поредната голяма европейска инициатива за подкрепа на Украйна.

Премиерът Ковачевски вдигна градуса на напрежението с отношенията с България с остро изказване пред европейските лидери.

"Начинът на говорене, широко използван от България спрямо Северна Македония, за съжаление, много наподобява говоренето на Руската федерация за Украйна. Неприемливо е неверни и безпочвени обвинения да се използват злонамерено за политически цели в този решаващ момент за историята на Европа. Северна Македония е международно призната за успешен пример за функциониращо мултиетническо общество и демокрация. Всички международни правозащитници в докладите си потвърждават този факт. Обвиненията, отправени на тази среща от представителя на България, са напълно безпочвени и идват от страна, която проявява неуважение към решенията на Европейския съд за правата на човека и към стандартите на Съвета на Европа за човешки права", каза Ковачевски.

Думите на Ковачевски дойдоха в отговор на вицепрезидента Илияна Йотова. На срещата на Съвета на Европа, най-голямата правозащитна организация на континента, Йотова постави въпроса за правата на българите в Северна Македония.

Ето думите ѝ пред форума:

"Искам да засегна въпроса за правата на българите в Република Северна Македония. Говоря за техните права, които са систематично нарушавани, непризнати, за българи, които са подложени на тормоз и ограничения. Бих искала да припомня, че Република Северна Македония е напът да започне преговори за членство в ЕС. Преди само няколко месеца един млад мъж в Република Северна Македония беше бит, защото беше декларирал своята етническа българска идентичност. Клубовете на българите са опожарявани, беше приет закон, който на практика забранява функционирането им.
Само преди няколко дни, българин, член на Европейския парламент не беше допуснат да влезе в РСМ по повод историческо честване и за да почете военно гробище. Това показва тежка провокация спрямо нашите европейски ценности, като единство, солидарност и взаимно уважение. Най-опасната тенденция е речта на омразата, широко разпространена що се отнася до една съседна държава, която е член както на Европейския съюз, така и на Съвета на Европа - моята страна България.
Говоря за тези факти, защото в областта на човешките права не можем да се ограничим единствено с документите и речите. Всеки опит за нарушаване на правата на човека трябва да бъде победен от нашите категорични и решителни позиция и действия".

Според Ковачевски обвиненията на България са неоснователни. Екипът му вчера отказа поканата на БНТ за интервю.

"Няма как да пренебрегнем това, че се палят български клубове, че са бити млади хора в РСМ с риск за живота им само защото са заявили своята българска идентичност. Правата на българите в Македония все още не са гарантирани. Те не само че все още не са вписани в конституцията на РСМ, но и ще много ще държим, ако един ден този текст стане реалност, да видим какво е практическото му изпълнение", каза Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България", каза Йотова пред БНТ.

В Рейкявик Йотова представи България в едва четвъртата среща в 70-годишната история на Съвета на Европа. На нея държавите членки обявиха, че вярват в победата на Украйна и няма да спрат да ѝ помагат. Организацията, създадена да опазва мира, сега иска да изпълни своята мисия във време на война.

Европейските лидери за пореден път осъдиха руската агресия и потвърдиха подкрепата си за украинския народ. Те са решени да потърсят отговорност от Русия за разрушенията и жертвите на войната. Но не само на думи, а и на практика.

Първата стъпка към това е създаването на международен регистър на щетите от войната. Целта му е да установи система за компенсиране на жертвите от страна на Москва.

"В този ключов момент е важно за жертвите да могат да подават искове за щети, за да може в бъдеще да бъдат поне частично компенсирани за страданията, причинени от тази война", каза Мария Пейчинович-Бурич - Генерален секретар на Съвета на Европа.

С подписа на българския вицепрезидент България беше една от последните държави, които подкрепиха създаването на регистъра.

"В реконструкцията на Украйна трябва да се включат всички държави, а не само най-богатите в рамките на Европейския съюз. Както виждате, подобни тенденции вече се раждат. И тук е мястото на нашата страна много сериозно да се намеси в този процес", каза Йотова.

В Исландия Йотова повдигна въпроса и за влизането на България в Шенген. А нидерландският премиер Марк Рюте не се ангажира със срокове.

Ще подкрепите ли България за Шенген?
"Много пъти сме обсъждали Шенген, включително с вашия президент, разбира се. Това обаче не зависи от нас. Трябва да изчакаме следващата оценка на Европейската комисия, за да видим дали е постигнат достатъчен напредък. Така че ние не сме против влизането на България в Шенген. Просто трябва да се уверим, че са изпълнени всички условия, каза Рюте.

Йотова обсъди темата и с шведския външен министър Тобиас Билстрьом, чиято страна в момента е ротационен председател на Европейския съюз. Йотова пожела при предаването на председателството на Испания през лятото да бъде записано като приоритет влизането на България и Румъния в Шенген.