Северна Корея заяви, че няма да отстъпи пред санкциите на САЩ и обвини Вашингтон, че се опитва да я постави на колене, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Министерството на външните работи на КНДР обвини САЩ във враждебност към Пхенян и приведе като примери за това неотдавнашните американски доклади за предполагаем трафик на хора и религиозни репресии в Северна Корея. Цитирано бе и изявление на държавния секретар Майк Помпейо, че над 80 процента от севернокорейската икономика е под ударите на санкции.

Министерството заяви, че всички това показва "необузданото желание на САЩ да поставят Северна Корея на колене чрез санкции, а натискът не само че не намалява изобщо, а се засилва, и то още по-неприкрито".

Дипломатическото ведомство на Пхенян посочи, че КНДР "не е страна, която ще отстъпи пред санкциите".

Това изявление напомня за пореден път, че Северна Корея продължава да изпитва недоверие към САЩ, въпреки че лидерът Ким Чен-ун и президентът Доналд Тръмп неотдавна си размениха писма, отбелязва Асошиейтед прес. Това показва, че двамата лидери се надяват да продължат дипломацията, макар че след провалилата се двустранна среща на върха в Ханой не е известно да е имало други официални срещи между двете страни.

В събота Тръмп пристига на двудневна визита в Южна Корея.

Снимка: Ройтерс