Посланикът на Русия Анатолий Викторов е бил извикан във външното министерство на Израел заради изказване на руския министър Сергей Лавров, предава Gazeta.ru.

Поводът е реплика на руския външен министър по отношение на „денацификацията“ на Украйна. Лавров е дал интервю, в което обяснява, че хванатите в плен военни от батальоните „Азов“ и „Айдар“, а също така и от други подразделения имат „символи и татуирани свастики“.

Това, което наистина предизвика вълна от недоволство обаче е сравнението между Хитлер и Володимир Зеленски. „Той (Зеленски) издига аргумента: каква нацификация, след като той е евреин. Може и да греша, но и Хитлер е имал еврейска кръв. Това абсолютно нищо не означава. Мъдрият еврейски народ казма, че най-яростните антисемити по правило са евреи. В

 Лавров е добавил също така, че президентът Володимир Зеленски „изтъква аргумента: каква нацификация, след като е евреин“. Според руският министър обаче 4това нищо не означава, мъдрият еврейски народ казва, че най-яростните антисемити по правило са евреи. Всяко семейство си има черна овца, както ние казваме“, е коментирал Сергей Лавров.