Операцията на Турция в Сирия цели да се гарантира сигурността по границата на страната ни и да се осигури възможност за връщането на сирийските бежанци в родината им. Ние не искаме да се създаде терористична държава до нашата граница и именно това е целта на операцията, която се провежда в момента.

Това коментира пред журналисти в Бургас новият генерален консул на република Турция в Бургас Сенем Гюзел. Дипломатът е от месец в града ни, а при първата си опознавателна среща с медиите коментира и военната операция, която страната й провежда в момента.

„Турция воюва директно с ИДИЛ, а не със сирийските граждани. Операцията е насочена срещу ПКК и нейните продължения в Сирия – Партия „Демократичен съюз“ и Силите за народна защита. Това е организация, която през последните години осъществява нападения в Турция, а и срещу мирни сирийски граждани. Те променят демографската карта в региона“, допълни Сенем Гюзел.

В момента операцията е спряна за 120 часа. Временното примирие е постигнато след среща между турския президент Реджеп Ердоган и вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.

„Целта е терористите да са изтеглят от зоната заедно с оръжията си. Ние искаме на изток от река Ефрат до границата с Ирак да има зона без тероризъм“, допълни още генералният консул.

Сенем Гюзел уточни, че Турция и България работят в тясно сътрудничество, а целта е да се намали бежанския поток към Европа и България. По последни данни в Турция в момента има 4 млн. бежанци.