САЩ обявиха, че около 12 хиляди от военните на страната напускат Германия, но половината от тях ще бъдат разположени на други места в Европа, включително в черноморски членове на НАТО заради напрежението с Русия. Засега няма подробности в коя от трите черноморски страни - България, Румъния и Турция - се планира предислоциране.

Президентът Доналд Тръмп, който има доста хладни отношения с Берлин, обяви миналия месец намерението си да изтегли от Германия близо една трета от контингента там. Обяснението му бе, че канцлерът Ангела Меркел така и не увеличила разходите за отбрана до препопръчителните 2 % от БВП и само се възползвала нечестно от търговските отношения между САЩ и ЕС.

"Повече не искаме да сме глупаци. Намаляваме частите там, защото не си плащат сметките - просто е", заяви президентът пред журналисти миналата сряда.

Министърът на отбраната Марк Еспър не представи нещата по този начин. Според него преместването трябвало да предотврати отслабване на НАТО и да добави сдържаща сила срещу руска интервенция след анексирането през 2014 г. на Крим. Подобен коментар със сигурност ще раздразни Москва, допълва "Ройтерс".

Еспър заяви, че част от контингента ще бъде базиран на нови места в черноморския регион и някой от войските ще бъдат преместени на няколко етапа в балтийските републики.

Други ще бъдат постоянно преместени в Италия, а щабът на американските части в Европа ще се прехвърли от Щутгарт в Белгия.

В крайна сметка под 6000 от изтегляните 12 000 американски военни ще останат на континента. Останалите ще се върнат в САЩ, но на ротационен принцип ще се разполагат в Европа без семействата си.

Представители на американската администрация обясниха за "Ройтерс", че реалното разместване на войските ще отнеме години и отчасти обяснението за това са милиардите долари, нужни за тази операция.

Норберт Рьотген, председател на комисията за външна политика в Бундестага и един от потенциалните наследници на канцлера Ангела Меркел, заяви, че "ефективността на американската армия не се увеличава, а се намалява, особено спрямо Русия и продължаващите конфликти в Близкия изток". Баварският премиер Маркус Зьодер критикува решението на Вашингтон и добави, че се надява следващата администрация на САЩ да се откаже от това решение. Високопоставен член на екипа на Джо Байдън каза преди дни, че ако демократът спечели изборите в началото на ноември, ще преразгледа оттеглянето от Германия.

Премиерите на четири германски провинции с американски бази призоваха конгресмените да блокират решението на Тръмп.

Десетилетия наред централното разположение на Германия винаги е играло стратегическа роля за САЩ в Европа, но и за логистиката към Близкия изток, Северна Африка и други райони.

Източник: Dnevnik.bg