Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че внасяни от Китай продукти, за които беше определено да бъдат обложени с 10-процентни мита от 1 септември, ще бъдат обложени с 15 процента, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Тръмп обяви още, че считано от 1 октомври, стоки и продукти, които в момента са с 25 процента мито, ще бъдат облагани с 30 процента.

Изявлението на президента на САЩ беше направено, след като Пекин обяви, че ще наложи нови мита от 5 процента и 10 процента на американски продукти на стойност 75 милиарда долара.

Доналд Тръмп е "заповядал" на американските компании веднага да започнат да напускат страната, съобщи dnevnik.bg.

Освен това той отново остро критикува ръководството на централната банка на САЩ, че "както обикновено, НЕ ПРАВИ НИЩО!". С характерен за него тон Тръмп написа: Невероятно е, че могат да "говорят", без да знаят или да питат какво правя аз, което ще бъде обявено скоро. Имаме много силен долар и много слаб Фед. Ще работя "брилянтно" и с двете и САЩ ще се справят страхотно. Но единственият ми въпрос е кой е по-големият ни враг - Джей Пауъл или председателят Си [Цзинпин]?"

Персоналната атака срещу председателя на Федералния резерв е последвалата остра словесна атака срещу Китай предизвикаха срив на борсите, включително защото Пекин за пръв път заплаши с наказателни мита от 1 септември вноса на петрол от САЩ. Анализатори казват в първите си коментари, че най-вероятно ефектът ще е за американския лек петрол, а не за европейския сорт Брент.

"Няма нужда от Китай и, честно казано, ще е по-добре, ако ги няма. От Китай бяха направени и откраднати от САЩ громно количество пари, година след година, в продължение на десетилетия и това трябва ДА СПРЕ… Поради това на страхотните ни американски компании е наредено незабавно да започнат да търсят алтернативи на Китай, включително да върнат компаниите си У ДОМА и да правят продуктите си в САЩ", написа още Тръмп.

Не е ясно обаче какво правно основание и правомощия има президентът на Съединените щати да принуждава американските компании да прекратят дейността си в Китай или да спрат да произвеждат там продуктите си.