Парламентът на Латвия избра съдията от Европейския съд Егилс Левитс за следващ президент - предимно церемониален пост с ограничени политически правомощия, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

63-годишният юрист беше подкрепен от 61 депутати в еднокамарния Сейм, който има 100 членове. Четиригодишният му мандат започва на 8 юли, когато приключва мандатът на сегашния държавен глава Раймондс Вейонис.

Кандидатурата на Левитс беше издигната от партиите в управляващата коалиция и той беше фаворит в надпреварата, предаде ТАСС.

"Ще бъда президент на цяла Латвия: на тези, които живеят в страната и тези, които живеят в чужбина, на бедните и заможните", заяви Левитс пред парламента след обявяването на резултатите, предаде АФП.

На пресконференция след избирането си той заяви пред медиите, че не подкрепя прякото избиране на президента. Според него това няма да подобри нищо, отбелязва ТАСС.

През 1972 г. Левитс и семейството му, латвийски патриоти от еврейски произход, са експулсирани от СССР от КГБ, което ги сметнало за заплаха за комунистическия режим. Те се преместват в Германия, където той учи право и политически науки, посочва АФП.

След завръщането си в Латвия е участвал в създаването на Декларацията за възстановяване на независимостта на Латвия, обявена на 4 май 1990 г. Автор е и на приетия през 2014 г. преамбюл към конституцията. През 2015 г. се кандидатира за президент, но не успява да спечели изборите.

Левитс е бил посланик на Латвия в Германия, Швейцария, Австрия и Унгария, депутат в Сейма, министър на правосъдието и съдия в Европейския съд по правата на човека. В момента е съдия в Европейския съд.

Съпругата му Андра Левита е гинеколожка. Двамата имат една дъщеря - Индра.

В отговор на критиките, че живее в чужбина, Левитс подчерта, че прекарва цялото си свободно време в Латвия заедно със семейството си.

Президентът на Латвия има представителни функции. Той е върховен главнокомандващ, може да внася законопроекти и да ги връща на парламента, както и да номинира кандидати за министър-председател.

Снимка: Ройтерс