На 10 септември 2016 руския вицепремиер Аркадий Дворкович и руският енергиен министър Александър Новак присъстваха на откриването на 81-вия Международния солунски панаир.Там двамата се срещнаха и разговаряха с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Показателно за посоката на разговорите е изявлението на Дворкович, цитирано от РИА “Новости”, относно възможностите за развитие на Южния газов коридор. „Говорихме за големи проекти, предимно в енергийната сфера. Гърция се стреми да стане един от ключовите разпределители на газ в Европа. „Турски поток“ може да премине от Турция през Гърция и така да текат доставки към други европейски страни. За Гърция това е много важен проект“, е заявил руският вицепремиер.

От своя страна Алексис Ципрас е изразил увереност, че визитата на Дворкович и Новак е още една стъпка към

заздравяване на гръцко-руските отношения. „Разчитаме на сътрудничество с Русия“, подчертал е той.

Припомняме, че в началото на миналата седмица Международния солунски панаир се състоя газовата конференция за така наричания хъб „Балкан“ във Варна. На нея не присъства представител на „Газпром“.

На конференцията българският премиер Бойко Борисов директно заплаши, че България ще налага вето в ЕС, ако Брюксел не подкрепи строителството на българския проект. Не стана напълно ясно обаче на какви решения ще налагаме въпросното вето.

За евентуалното руско участие експлоатацията на хъб „Балкан“ Борисов каза: „След като имаме одобрението на ЕК, нека направим една тристранна среща с Русия. Ако Москва има интерес, добре дошли са”.

Източник:  Actualno.com

Снимка: dnesplus.bg