Русия и Китай не създават военен съюз и не крият нищо за военното сътрудничество помежду си, заяви Владимир Путин в интервю за руската държавна телевизия, предаде Ройтерс.

На срещата си в Москва в началото на тази седмица Путин и китайският президент Си Цзинпин демонстрираха дълбоки приятелски чувства и заявиха, че ще работят за по-тесни връзки между Русия и Китай.

„Не създаваме военен съюз с Китай. Да, сътрудничим си във военнотехническата сфера. Не крием това. Всичко е прозрачно, няма нищо тайно“, изтъкна Путин, цитиран от агенция „Интерфакс“.

Руският президент каза също, че западните сили се опитват да създават глобални алианси, като обвини САЩ и НАТО, че са започнали да изграждат нова „Ос“, която прилича на съюза между Германия, Италия и Япония от времената на Втората световна война.

Русия взе Беларус за ядрен заложник, заяви междувременно в „Туитър“ Олексий Данилов, секретар на украинския Съвет по въпросите на националната сигурност, цитиран от Франс прес.

Данилов написа това, след като вчера руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус. Според украинския представител решението на руския лидер ще доведе до вътрешна дестабилизация на Беларус.

Решението на руския президент ще доведе до затвърждаване на негативното възприятие на Русия и Путин от беларуското общество, изтъква Олексий Данилов.

Източник: БТА