Върховният съд в Румъния, излезе с решение, че глобите, издадени от полицията по време на настоящото извънредно положение заради новия коронавирус, не са законни, предаде Франс прес.

От началото на извънредното положение, обявено в средата на март, са глобени около 300 хиляди души за нарушаване на ограниченията.

През април правителството увеличи глобата за нарушаване на правилата на карантината от 100 леи (20 евро) на 2000 леи (414 евро), което предизвика критики в страната, в която нетната средна месечна заплата е едва 660 евро, отбелязва агенцията.

 

Според Конституционния съд обаче, член на закон от 1999 г., обхващащ глобите, приложими по време на извънредно положение, е неясен и полицията разпределя наказанията „произволно“.

 

Премиерът Людовик Орбан изрази шока си от съдебното решение и го определи като "връх в приканването на хората да нарушат" закона.

Румъния има над 14 000 потвърдени случая на новия коронавирус.Наскоро президентът Клаус Йоханис обяви, че извънредното положение ще бъде отменено на 15 май.

 

Източник: БНР