Европейският парламент избра 43-годишната малтийка Роберта Мецола от Европейската народна партия (ЕНП) за председател на ЕП до изборите за евродепутати през 2024 година.

Досега Мецола бе заместник на починалия наскоро Давид Сасоли. Тя е адвокат по професия, майка на четири деца.

Новият председател на ЕП бе избран още при първото гласуване и получи 458 гласа при необходими 309 за абсолютно мнозинство.

В словото си след обявяването на резултатите от избора тя обеща да не жали сили в защита на интересите на гражданите, както и да се постарае да укрепи вярата в ЕС.

Мецола призова да се противодейства на ударите срещу ЕС, говори в защита на малцинствата, на Украйна, за Западните Балкани и за обединението на Кипър.

Тя призова ЕС да не позволява никога диктаторите да го разделят. В словото си новият председател на ЕП изрази подкрепа за разследващите журналисти и почете паметта на Дафне Галиция и Ян Куциак.

Мецола е третата жена начело на ЕП. Нейните предшественички бяха от Франция - Симон Вей, избрана през 1979 г., и Никол Фонтен, оглавила институцията през 1999 г., съобщи БТА.

Роберта Мецола се прочу в България покрай искането си за поправка в резолюция за страната ни да бъдат добавени случаите с президентските съветници, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления.

Настоя да фигурира и текст за известен магнат на казина, туризъм и строежи с 18 повдигнати обвинения, за когото се твърди, че финансира продължаващите протести. Става дума за Васил Божков, чието име не бе споменато. Целта на поправките целяха да се смекчат критичните пасажи срещу премиера Бойко Борисов и правителството му. 

"Отровното трио" пък се зарече да съди Мецола заради твърденията й, че протестите са финансирани от Божков, а тя оттегли предложението си това да влезе в резолюцията. По-късно и поправките за президентските съветници отпаднаха от документа.

Източник: Offnews.bg