Руският президент Владимир Путин изрази оптимизъм за хода на т. нар. специална военна операция в Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС.

„Динамиката е положителна. Всичко се развива в рамките на плана на министерството на отбраната и генералния щаб“, каза Путин в интервю за държавната телевизия „Русия-1“.

Руският президент изрази надежда след предполагаемото превземане на Соледар „нашите бойци да ни зарадват още не един път със своите резултати (на бойното поле)“.

Сведенията за контрола над този град в Донецка област, Източна Украйна, остават противоречиви. Русия обяви, че го е превзела, но Украйна твърди, че съпротивата продължава.

Путин определи руската икономика, на която Западът наложи редица санкции след инвазията в Украйна, като стабилна.

Ситуацията е „много по-добра не само от прогнозите на нашите противници, но и от собствените ни прогнози“, увери руският президент. Той посочи като ключов показател безработицата, която „е на исторически ниско равнище“. „Инфлацията е по-ниска от очакваното и нещо важно – налице е низходяща тенденция“, добави Путин.

Руското министерство на отбраната междувременно потвърди днес, че въоръжените сили на страната са нанесли вчера поредица удари по военна и гражданска инфраструктура в Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС.

„Всички набелязани мишени бяха поразени. Целите на (атаката) бяха постигнати“, пише в изявлението.

В текста не се споменава нищо за ракетния удар по жилищен блок в украинския град Днепър, при който по последни данни на местните власти са били убити 21 души, отбелязва Ройтерс. 73 човека са били ранени, а най-малко 35 остават в неизвестност.

В днешната си сводка руското министерство на отбраната изобщо не споменава източния украински град като конкретна мишена на вчерашните удари, отбелязва Ройтерс. То увери, че руските въоръжени сили продължават да настъпват към Бахмут, като са напреднали към северните покрайнини на града в източната Донецка област.

Преди дни Русия обяви, че е превзела близкия град Соледар, което би било нейният първи голям военен успех в Украйна от месеци. Киев обаче твърди, че съпротивата продължава.

Източник: БТА